Quantcast
Channel: Biblogg » video
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Snabba skisser i Google SketchUp

0
0

Vi som jobbar med it-utveckling på Chalmers bibliotek fick i senaste sprinten (en Scrum-iteration) uppgiften att inreda ett helt nytt Scrum/projektrum. När vi använder arbetsmetoden Scrum är en viktig del att både utvecklare och andra som arbetar med samma projekt kan sitta nära varandra för att kommunicera effektivt. Vi vill också ha en naturlig plats att träffas på för att ha dagliga möten och samla alla viktiga delar och skisser för ett projekt på whiteboards.

För att göra uppgiften roligare började vi med att mäta upp det tomma rummet. Längder på väggar, höjd till tak, fönsters placering, pelares bredd, kabelkanaler och lite annat. Det ritades ut på ett A4-ark med alla mått i millimeter. Sedan kastade vi oss över datorn och installerade Google SketchUp. Det är ett program som funnits ett tag, Google köpte det 2006 från företaget @Last. Man kan beskriva SketchUp som ett enkelt ritprogram i 3D. Det är långt ifrån så avancerat som AutoCAD eller de vassaste 3D-verktygen, men det duger bra för hobbyarkitekten. Dessutom är det tajt knutet till Google Earth för placering av modeller på geografiska punkter och det finns ett 3D Warehouse där man kan hitta färdiga allehanda ting och byggnader.

SketchUp har patent på sin “Push/Pull”-teknologi:

“A three-dimensional design and modeling environment allows users to draw the outlines, or perimeters, of objects in a two-dimensional manner, similar to pencil and paper, already familiar to them. The two-dimensional, planar faces created by a user can then be pushed and pulled by editing tools within the environment to easily and intuitively model three-dimensional volumes and geometries.”

En enkel trappa kan alltså först ritas som en rektangel i två dimensioner som är indelad i sju segment. Därefter ändrar man betraktningsvinkel något och börjar att “dra” i varje segment. Det går att rita linjer på alla ytor och därmed skapas nya ytor som man kan dra i eller trycka in.

Så vi fortsatte att överföra måtten på väggar, fönster och dörrar till SketchUp. Sedan drog vi ut väggsegmenten till takhöjd, ritade ut kabelkanaler, whiteboard och andra detaljer.

För att se vilka bord som skulle få plats och i vilken möblering ritades några med olika mått. Det går att gruppera flera delar till ett objekt som man sedan kopierar och klistrar in. Alla stolar och en liten grön växt laddades ner från 3D Warehouse direkt in i rummet. Sedan flyttade vi runt, grupperade, roterade, skrev ut, pekade, diskuterade och funderade.

En visualisering i 3D med funktioner som “Look Around” och “Walk” gör att man får en grundläggande uppfattning om miljön. Man kan exportera sina modeller till olika bildformat och man kan skapa animationer som sparas som filmer med enkla övergångar mellan olika kamerapositioner i modellen.

Allt är givetvis inte klart i och med att man skissat lite och det ska erkännas att vi ändå ritade streck på golvet i det fysiska rummet för att få en uppfattning om olika utrymmen, exempelvis för att besvara frågan “går det att gå förbi varandra här om borden står så nära?”. Men det går snabbt att få en proffsig modell av hur något kan tänkas se ut och det sätter igång tankar och diskussioner.

Google SketchUp är gratis men finns också i en pro-version som kostar $495. Funkar i Windows, MacOS X och Linux (Wine).

Share


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images

Trending Articles